Recaredo investiga noves vies per predir el potencial qualitatiu del vi

Les caves Recaredo de sempre han fet una aposta per a la innovació i modernització. En aquest sentit, l’equip de viticultura de Recaredo treballa activament des de l’any 2011 amb la tècnica de les cristal·litzacions sensibles aplicades al vi amb l’objectiu de contrastar-ne la qualitat vital i fer pronòstics de futur per conèixer el potencial de criança dels vins, la incidència de les temperatures de fermentació, la impremta dels sòls sobre el vi o les patologies que han incidit en la seva evolució, entre d’altres dades de gran valor que pot aportar aquesta metodologia qualitativa.

L’enòloga Margarethe Chapelle, que visitarà el Penedès el proper 28 de gener per fer una conferència sobre cristal·litzacions sensibles a l’Innovi, és un referent en aquesta matèria i ha experimentat la disciplina durant els últims 20 anys. Per això, Recaredo va confiar en ella per dur a terme les primeres analítiques dels seus vins. Després de visitar-la al seu laboratori de Puy L’Eveque (Cahors, França), i vista la transcendència de la informació obtinguda per continuar millorant la qualitat dels vins, Recaredo va posar en pràctica aquesta tècnica a les seves instal·lacions.

LES CONCLUSIONS: VINS LLUMINOSOS I EN EQUILIBRI

Les conclusions respecte als vins de Recaredo analitzats fins al moment dibuixen uns vins lluminosos, plenament equilibrats, amb una gran capacitat de criança i un extraordinari nivell de biodinàmica. “En l’actualitat, les cristal·litzacions sensibles són una eina clarament de contrast a Recaredo, ara bé, estem avançant perquè a curt termini esdevinguin una tècnica d’anticipació”, explica Ton Mata, al capdavant de Recaredo.

La interpretació de les cristal·litzacions es revela com una eina de treball de futur que permetrà confirmar si les pràctiques culturals de Recaredo van en la bona direcció: la d’elaborar vins de terrer, capaços de representar –sense interferències i amb total honestedat– el paisatge del qual són originaris.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LA INTERPRETACIÓ DE DADES

La interpretació de les cristal·litzacions sensibles pot arribar a revelar molta informació, com ara quin tipus de viticultura es practica (biodinàmica, ecològica o convencional); en quin estat de maduració es va iniciar la verema; si es van produir parades de fermentació; com va ser climatològicament l’any o si la planta va patir alguna malaltia. Es pot  conèixer també la capacitat de criança que pot assolir un vi, així com el seu comportament natural vers l’oxidació. Tot plegat, es tracta d’informacions qualitatives que no s’obtenen mitjançant anàlisis químics.

 

EL PROCÉS DE CRISTAL·LITZAR

La metodologia de treball consisteix a realitzar una cristal·lització a partir d’una dissolució de clorur de coure juntament amb el vi que es vol analitzar. La cristal·lització té lloc en una cabina condicionada per a aquest propòsit en condicions controlades de temperatura i humitat. En una franja de temps aproximada de 14 hores, l’aigua s’evapora i s’obtenen un cristalls purs que s’organitzen d’una manera precisa i que ofereixen una valuosa informació.

Podeu veure un vídeo sobre el procés de cristal·lització en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=ecQnZuKBzDg&feature=youtu.be