La DO Terra Alta preveu una producció de bona qualitat

La collita de la Denominació d’Origen Terra Alta es preveu que produeixi prop de 37 milions de quilograms de raïm, una producció menor a la de 44 milions que es va registrar l’any passat, però molt similar a la mitjana dels darrers anys. Previsiblement serà una anyada amb menys quantitat pel que fa les garnatxes (blanca, peluda o negra), degut a una abundant floració i problemes amb el quallat. Tot i això, la possible reducció de producció de garnatxes no afectaria la qualitat, que es preveu bona. Amb tot, és probable que l’augment en les plantacions de garnatxes joves pugui minimitzar aquesta possible davallada de producció. Respecte a la resta de les varietats, s’espera que la quantitat sigui pràcticament la mateixa que la de l’any passat però amb menys rendiments en most a causa de la sequera.

Si bé es tracta d’una previsió que depèn molt de la climatologia del mes d’agost, cal destacar les bones qualitats que s’esperen en mostos blancs. Per als negres s’espera una maduració molt correcta que en garanteixi també una bona qualitat.

Garnatxa, la meitat de la producció

Amb la verema d’enguany, la DO Terra Alta consolidarà la garnatxa com la varietat dominant, que ja en 2015 va suposar la meitat de la collita (22 milions de quilograms) repartida a parts iguals entre blanca i negra. Les dades reafirmen l’aposta dels productors pel fet diferencial d’aquesta DO: la garnatxa i especialment la garnatxa blanca. La DO Terra Alta compta amb un distintiu específic, Terra Alta, Garnatxa Blanca 100%, i és que a la comarca es produeix el 90% de la garnatxa blanca catalana, el 75% de l’espanyola i el 33% de la mundial.