La verema augura una gran anyada 2014

La campanya de verema 2014 a la DO Montsant s’ha iniciat amb previsions que auguren una gran qualitat del raïm. Un estiu relativament poc calorós ha permès una maduració pausada del fruit. La intensitat aromàtica, l’estructura i la concentració, que són pròpies i defineixen els vins de Montsant, es faran paleses en major mesura en els vins d’aquesta anyada.

Pel que fa a la producció global, es preveu que volti els 8 milions de quilograms, una xifra similar a la de la passada campanya de verema, que va ser qualificada “Molt Bona”.

La collita de raïm es va iniciar a finals d’agost amb les varietats primerenques i en les zones on aquestes maduren més aviat. S’estendrà fins entrat el mes de novembre, quan finalitzarà la verema de les vinyes ubicades en les zones més fresques i tardanes de la denominació d’origen. Cal recordar que a la DO Montsant, en la que les condicions climàtiques i orogràfiques són diverses, s’està molt a sobre de cada vinya i es determina minuciosament el moment òptim de recol·lecció del fruit per tal de poder elaborar vins de gran qualitat. Aquest fet explica que la campanya de verema a la DO Montsant es perllongui més de dos mesos.

La DO Montsant compta amb unes 1.900 hectàrees, de les quals prop del 95% corresponen a varietats negres. Entre aquestes destaquen la garnatxa i la carinyena, que representen dues terceres parts de la producció. Ull de llebre, cabernet, merlot, syrah, monestrell i picapoll n’acaben de completar el total.

Pel que fa a les varietats blanques, el 5% de la producció, gairebé totes corresponen a garnatxa blanca i macabeu. Tot i que també s’hi cultiven varietats com el pansal, el chardonnay o la parellada, la seva presència és testimonial.