Qualitat però menys producción en la verema de la DO Catalunya

Els cellers de la Denominació d’Origen Catalunya es troben a l’equador de la verema, una verema molt marcada aquest any per la intensa sequera que han patit gran part de les zones productores. Malgrat que es confirma la previsió a la baixa de la producció final respecte a la collita del 2015, que va ser de gairebé 51 milions de kg, els cellers ja han entrat més de 23 milions de kg de raïm repartits entre 5.630 pesades, una xifra propera a l’equador de la verema de l’any passat.

Tot i haver patit un hivern sec, les pluges caigudes a principis de primavera van garantir una bona brotada i un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps, amb una càrrega de raïms generosa. Varietats de maduració més primerenca com el chardonnay, el moscatell, el macabeu o la garnatxa blanca en el cas de raïm blanc, i el merlot i l’ull de llebre en el cas de raïm negre, que representen una part important dels globals de raïm amb únic destí DO Catalunya, ja s’han recol·lectat en quantitats rellevants, molt pròximes al seu total varietal.

Pel que fa a l’aspecte sanitari i qualitatiu dels raïms, tot i presentar una mida de gra reduïda a causa de la falta d’aigua, són d’una qualitat força bona. Les graduacions alcohòliques en potència son elevades, amb un valor mitjà global de 12,6% vol.

Cal veure ara si les irregulars precipitacions caigudes en les darreres setmanes, i les que puguin venir en els pròxims dies ajuden a millorar les produccions de varietats més tardanes i amb pes significatiu per la DO, com són la parellada i el cabernet sauvignon.