La DO Penedès es divideix en subzones

La Denominació d’Origen Penedès ha aprovat recentment les subzones que divideixen el territori que conforma aquesta DO. En total, s’han creat set subzones amb l’objectiu d’oferir una varietat de subzona en funció del sòl i el clima de cada sector.

Les set subzones de la DO Penedès són les que s’anomenaran Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell.

El pas següent és aprovar la normativa general i específica per a cada subzona i, fins i tot, les varietats més adequades. Així, tot i que el xarel·lo estarà present a totes les zones, es pot recomanar rebaixar el rendiment al Garraf i Ordal, però no a les conques del Foix i amb el temps cada subzona tindrà la seva singularitat.

La creació de subzones dins la DO Penedès ja va ser una demanda d’alguns cellers per tal de mostrar una singularitat i vins més identificatius com ja es fa en altres zones vinícoles de França i que també ajuda per ser un destí enoturístic.

La iniciativa, que lidera el consell regulador de la DO Penedès ja va elaborar un mapa d’acord amb un estudi de sòls fet des de fa 15 anys. El treball ha permès identificar fins a 96 tipus de sòls diferents que s’han classificat tenint en compte el clima, la inclinació, l’exposició solar o el paisatge.

Foto: Àngela Llop