Grans vins per compartir

Existeix el tòpic que la mida no importa però en el cas del vi, la mida sí que importa. Avui parlarem dels grans vins o del que és el mateix els vins en format màgnum.

El format màgnum té com a principal característica la seva capacitat ja que dobla la d’una ampolla tradicional de vi o cava. Aquest fet ja ens faria decantar-nos per aquest format en la seva elecció ja que es presenta molt més majestuosa i estètica, però hi ha moltes altres raons que la fan millor que el format de 0,75L. Si vols descobrir-los te’ls presentem a continuació.

Millor envelliment del vi, és a dir, una ampolla de major capacitat conté menor quantitat d’oxigen el que fa una oxidació més lenta. A la vegada, es tradueix en una major estabilitat del vi fent que aquest evolucioni més lentament i conservi millor les seves aromes, el seu cos i el seu sabor.

Els formats màgnum al contenir major quantitat de vi en el seu interior, responen millor als canvis bruscos de temperatura ja que necessiten més temps per adaptar-se a una temperatura. Els converteix en formats més resistents i òptims per a la guarda.

La quantitat de vi que contenen els formats màgnum ajuda a que aquest contingui major quantitat de partícules encarregades de donar gust i olor. Per aquesta raó la percepció sensorial varia en ampolla tradicional i en una màgnum d’un mateix vi. En els formats màgnum es multipliquen les seves virtuts aromàtiques i gustatives.

En el cas dels Caves en format màgnum ens hem de fixar en què al tenir una major superfície d’ampolla, els llevats estan en contacte amb una major proporció de vi, el que es tradueix en uns escumosos més cremosos i amb cos.

El format màgnum és un format més laboriós i costós per als cellers i per això, només es porta a terme en vins criança, reserva, d’autor o grans reserva. Vins que són de gran qualitat i en els quals es vol potenciar la seva qualitat i conservació.

El preu d’una ampolla màgnum és lleugerament superior al de dues ampolles tradicionals però ens assegurem la compra d’un gran vi tenint en compte els diferents arguments comentats anteriorment.

Al mercat també podem trobar altres formats amb fins comercials o d’exposició com la doble màgnum o Jeroboam (3L), Rehoboam (4,5L), Mathusalem (6L), Salmanazar (9L), Balthazar (12L), Merchor (18L) i Primat (27L).

magnum_BLOC-768x401

A Vinateria Tot Vi podreu trobar diferents referències de vins i caves en format màgnum, ¿et perdràs poder gaudir el doble?