DO Terra Alta, vins amb cos i ànima

Avui us presentem una DO ben especial i que produeix uns vins de màxima qualitat. Es tracta de la Denominació d’Origen Terra Alta. La zona de producció i elaboració de la DO “Terra Alta” (DOTA) està situada al sud de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses i comprèn els 12 termes municipals de la comarca de la Terra Alta. El seu paisatge manté tots el trets característics d’un terrer d’interior pròxim al Mar Mediterrani: serralades calcàries prelitorals (Ports d’Horta, Serres de Pàndols i Cavalls), petits rius (l’Algars i el Canaletes), muntanyes de roca conglomerada, boscos d’alzina i pi blanc i sobretot, sòls agrícoles tenyits dels típics conreus mediterranis: ametller, vinya i olivera. Dins d’aquest marc cal afegir tres unitats de paisatge d’interès agrícola clarament diferenciades: La Plana, l’Altiplà i les Valls.

El sòls de conreu presenten generalment textures mitjanes. Tenen com a denominador comú la seva riquesa en calcària i són pobres en matèria orgànica. Una altre dels trets que reivindica el caràcter mediterrani d’interior és la climatologia. Abundant insolació i pluviometria escassa. Destaquen dues particularitats: un singular equilibri entre els dos vents dominants, el Cerç (NO) i les garbinades (marinades de component Sud) i un hivern fred que denota certa continentalitat.

El predomini de les varietats de raïm tradicionals és l’altre tret diferenciador de la viticultura a la DOTA i és a través de les garnatxes on és fa més evident aquest fet. La Garnatxa blanca, la Garnatxa negra i la Garnatxa peluda són les varietats de raïm predominants. Juntament amb el Macabeu, la Parellada i el Samsó sumen tres quartes parts de la superfície de conreu. Pel que fa la resta de varietats de raïm classificades a la DOTA, en caràcter general, les característiques del terrer fan que siguin d’època de maduració mitjana i tardana les que permeten desenvolupar la viticultura característica de la zona de producció.

El resultat d’aquest terrer: uns vins amb força i cos.

A Vinateria Tot Vi podreu trobar una bona selecció d’aquests vins:

http://www.totvi.cat/vins/denominacions-dorigen/terra-alta.html