DO Alella

Avui us volem descobrir una DO no molt coneguda però que produeix vins i caves excepcionals es tracta de la DO Alella. Es troba situada en ple Maresme, producte d’unes petites vinyes que des de fa molts anys lluiten per la seva supervivència en una admirable i desigual batalla contra l’expansió de la gran àrea urbana.

Però els vins d’Alella gaudeixen d’una llarga història i una important significació dins la vinicultura catalana. Els vins alellencs eren, en plena edat mitjana, els preferits a la Seu barcelonina, per esdevenir més tard un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya arreu del món, amb particular incidència a les colònies d’ultramar on hi havia abundosa població de catalans.

Actualment la DO esta composada per un total de divuit municipis i produeixen una gran varietats de raïms per als blancs utilitzen: Pansa Blanca, Chardonnay, Chenin, Garnatxa blanca, Macabeu, Malvasia, Moscatell, Perellada, Picapoll blanc i Sauvignon blanc. Per als negres utilitzen: Cabernet Sauvignon, Garnatxa Peluda, Garnatxa Negra, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Samsó, Sumoll negre, Syrah i Ull de Llebre.

El clima de la DOAlella és plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior.

Els vins blancs són els més característics d’Alella, secs o dolços, elaborats amb una suma de varietats diferents. Són lleugers, per fumats i cristal·lins. Destaca la pansa blanca, sovint matisada amb chardonnay o sauvignon blanc.

Els rosats són frescos, aromàtics i lleugers. S’elaboren amb garnatxa, també amb pansa rosada i merlot.

Els vins negres són fruitats i suaus, i s’elaboren amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot.

A Vinateria Tot Vi podreu trobar els caves ecològics d’Alta Alella Privat, us animem a tastar-los!