5 vins fantàstics produïts per petits cellers de la DOQ Priorat

El Priorat és una regió vinícola amb molta tradició i història. La  Denominació d’Origen Qualificada Priorat està formada majoritàriament per cellers d’explotacions familiars, i per cooperatives i empreses. Les dimensions i característiques d’aquests cellers es tradueixen en una atenció personalitzada de la vinya, i una gran cura del raïm que queda reflectida en la qualitat i personalitat dels seus vins.

Avui en aquest post, volem destacar 5 vins que tenim disponibles a la nostra botiga i que provenen de projectes petits i familiars. Tots ells, tenen un tret distintiu: es caracteritzen per ser cellers petits amb ganes d’emprendre i dedicats per complert a la vinya, per a fer crèixer vins d’alta qualitat.

Les Cousins Inconscient

Les Cousins Inconscient és un vi elaborat pel Celler Les Cousins Marc&Adrià (Porrera). Aquest celler està composat per dos cusins, el Marc i l’Adrià, de la mateixa edat i que des de ben petits van compartir experiències realacionades amb el món del vi. Després de començar la seva carrera en diversos cellers, els dos cosins van emprendre un projecte personal a la terra que més bé coneixen: El Priorat.

L’Inconscient és un vi coupage de Carinyena, Garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah procedents de vinyes situades al poble de Porrera. És un vi fresc i alegre però a la vegada, complex i profund que ens ensenya el Priorat des de les entranyes. El vi envelleix durant 12 mesos en tines de roure francès de 7000 litros. Després de fer la barreja, es torna a deixar durant 2 o 3 mesos en les tines d’acer inoxidable.

És ideal per acompanyar amanides amb carn, arrossos, conill, cuina mediterrànea, etc.

Nota de Tast

Color cirera picota. Brillant i net. En nas té una gran intensitat aromàtica amb aromes ben integrats de fruita lleugerament madura amb lleugeres notes de la fusta i tocs especiats. En boca resalta la seva frescor i joventut. És un vi viu, sedós i amb cos. Final llarg i persistent.

L'Inconscient

Mas d’en Bernat

Mas d’en Bernat, un vi elaborat per Celler Sabaté (La Vilella Baixa). Un Celler fundat el 1910 i que després de tres generacions continua dedicat en cos i ànima al cultiu del vi.

Mas d’en Bernat és un vi jove 100% de garnatxa

Nota de Tast

Colors vius vermell cirera, intens amb tons violacis, que ens denoten la seva joventut. Explosió d’aromes: flors, fruites vermelles dolces, suaus i agradables. Entrada a la boca dolça, mineral, ben equlibrat, bona acidesa i final rodó.

Mas d'En Bernat

S de Saó del Coster

Saó del Coster  (Gratallops) és el projecte vinícola d’un grup d’amics suïssos apassionats amb el Priorat i els seus vins que es va iniciar el 2004. En aquests moments, Joel Chevallaz y Michel Grupper lideren un grup de socis i amics que aposten per un celler responsable, compromés amb el territori i en ple procés d’adaptació als principis de la biodinàmica. Treballen de forma respectuosa en les seves finques Planassos i La Pujada, situades en el terme municipal de Gratallops, a la DOQ Priorat, per expressar amb els seus vins una visió del Priorat elegant i honesta. L’equip professional de Saó del Coster treballa de forma artesanal i aplicant la filosofia de la mínima intervenció tant en l’agricultura com en el celler.

S de Saó del Coster és un cupatge entre les varietats garnatxa, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Un vi negre procedent de finques ecològiques en terrasses a 320 metres d’altitud. Terrasses de llicorella (pissarra) riques en ferros oxidats i d’arena granítica. Té una criança de 12 mesos sobre mares en tina d’inoxidable.

S de Saó del Coster

Pardelasses

Pardelases del Celler Aixalà Alcait (Torroja del Priorat). Pardellases va ser el primer vi del Celler Aixalà Alcait que es dedica al conreu de la vinya des de la dècada de 1980, però no va ser fins al 2005 que s’introdueix en l’elaboració de vins. És un projecte totalment familiar, des del treball a les vinyes fins a la comercialització, passant pel disseny d’etiquetes i caixes. D’aquí la frase que resumeix la seva història: “Aquest vi és el fruit d’una il·lusió i el principi d’un somni”.

Pardelasses és un vi negre criança de coupage Garnatxa i Carinyena, procedent únicamente de la finca Pardellasses terres de pissarra i conreu ecològic. Ha estat envellit en bótes de roure francès i americà durant 12 mesos, i posterior criança en ampolla d’un mínim de 6 mesos.

Nota de Tast

Color vermell cirera amb rivets violacis. De capa mitja-alta i llàgrima lenta. Aroma i sabor, que en provar aquest vi, transmet la sensacio de la comarca del Priorat a la boca, de gust increïble a la pisarra, entre d’altres minerals i fruites dels bosc. En nas es mostra molt complexe.

12687854_1235858683110561_8580799530501075466_n

Clos Bartolomé

Clos Bartolomé del Celler Bartolomé (Bellmunt del Priorat). És un viu exemple d’una actitud compromesa amb la terra i la vinya que, generació després de generació, ha conreat els ceps dels seus “trossos” amb les quals ha elaborat els seus vins a la manera tradicional amb les varietats autòctones garnacha i samsó exclusives de la seva propietat.

Clos Bartolomé 2008 és un coupage de garnatxa, samsó i cabernet sauvignon de la collita 2008 procedents de vinyes velles. És un vi jove i vell alhora, un contrast que fascina i que mostra l’ahir i l’avui de les terres en una copa. Ha madurat en barriques de roure francés Allier durant 12 mesos.

Nota de Tast

Vi de color cirera intens, amb tons violacis en el menisc, signe inequívoc de la seva joventut. L’aroma és potent, afruitat (fruites madures, baies vermelles…), concentrat i madur amb matisos balsàmics i records minerals sobre un fons de roure que aporten lleugers tocs de torrats i d’espècies de gran qualitat. A la boca és potent, carnós, gaudeix de certa complexitat i és agradable, voluptuós i ben estructurat. La fruita i el roure de les botes estan ben integrats. Els tanins són fins i madurs, i juntament amb les subtils notes d’espècies en resulta un vi molt fi i llarg amb record a fruita madura i concentrada.

Clos Bartolomé