Sangre di Giuda, novetat italiana a Vinateria Tot Vi

Avui parlem d’una novetat estrangera i ben curiosa: Sangre di Giuda (Sangre de Judas) produït pel celler Picchioni Andrea a Lombardia dins de la Oltrepo Pavese DOC, específicament es produeix a la localitat de Canneto Pavese.

Sobre Picchioni Andrea

El Picchioni Andrea Celler és un petit celler, aproximadament de set hectàrees, situat a la vall Solinga. Les vinyes creixen en un costerut vessant inclinat i exposat cap al sud, en terra de sorra i còdols. Els dies interminables d’estiu beneeixen el raïm amb tota l’energia que necessiten per a una maduració completa.

La DOC Oltrepò Pavese contempla una ubicació estratègica que conforma un triangle de terreny situada a la Llombardia i encaixada entre la Ligúria, Emília-Romagna i les regions de Piemont, que forma l’extrem nord de les muntanyes dels Apenins.

Canneto Pavese és una petita ciutat, reconeguda tradicionalment per a la producció de vi, que fins fa poc podia presumir de la major proporció de vinyes per superfície total del país a Itàlia. Durant el segle XIX, els seus vins amb cos ràpidament van guanyar una reputació nacional per la seva excel·lència i també van ser exportats amb èxit a tot el món, la seva conservació està garantida pel seu alt contingut alcohòlic. A la segona meitat del segle XX, la creixent demanda de vins de baix cost va forçar a molts enòlegs a abandonar les millors vinyes que requerien molta atenció degut a que la producció era difícil i costosa a causa de la seva posició. Així, grans vinyes com Muntanya Bruciato, Montuè i Solinga van quedar tristament ignorades durant anys. Només recentment, una sèrie de petits viticultors, inspirats per un veritable amor per la seva terra, els va portar a la vida de nou.

Sobre Sangue di Giuda

Sangue di Giuda (Sangre de Judas) és un vi italià elaborat amb Croatina (60%), Barbera (25%) i un altre raïm (15%). Les vinyes amb les que es produeix estan situades en un vessant de pendent molt pronunciat orientada al sud.

Per a la vinifació, després d’una lleugera premsada, el most es manté en contacte amb les pells durant un curt però intens període de fermentació, per tal de recuperar totes les fragàncies típiques d’aquest vi. Després de l’embotellat, el vi maduració d’entre 6 i 12 mesos en ampolles en posició horitzontal. És un vi de gran versatilitat que guanya immediatament al paladar.

Nota de Tast:

Vi lleugerament escumós de color vermell rubí amb matisos que van des del violaci al negre. Aroma ric i vinós amb amplis sentits de fruita vermella passificada. Sabor dolç però no embafador, agradablement harmònic i amb el tanin ben integrat.

Maridatge:

Acompanya bé amb pastisseria seca i dolços a base de fruita, encara que també es pot consumir amb embotits i gorgonzola.