Les bondats de decantar el vi

Moltes vegades quan comprem un vi s’aconsella que es decanti o s’airegi. Com ja sabeu el procés de decantació tracta de passar el vi de l’ampolla a un decantador. Un dels principals motius per recomanar la decantació és perquè el vi s’airegi, fet que permet que surtin totes les aromes del vi, d’aquesta manera es pot olorar i sentir totes les sensacions que ens pot oferir el vi.

Quan el vi es sotmès a un llarg temps en ampolla, després de la seva criança, el contacte amb l’aire és pràcticament inexistent. Per aquest motiu, el vi es troba en un ambient reductor en el qual les aromes es “tanquen”. En obrir l’ampolla i entrar novament en contacte amb l’aire, el vi s’“obre” i tornem a gaudir de tot el seu potencial.

Per oxigenar el vi, en principi, hi ha vegades que només caldrà obrir l’ampolla amb suficient antelació, però si això no ha pogut preveure’s, es deuran utilitzar alguns instruments que accelerin el procés d’oxigenació del vi. En aquest cas, el vi ha de passar de l’ampolla a un decantador.

Un altre motiu fonamental, a banda de ‘despertar’ els aromes del vi, la decantació també ens servirà per eliminar els possibles sediments que tingui el vi. Si el vi té sediments, haurem d’anar amb compte alhora de buidar el líquid de l’ampolla cap al decantador.

A vegades, també es recomana airejar els vins joves que estan tancats i necessiten que les aromes es desprenguin.

Com saber si un vi necessita ser airejat o decantat?

Si es tracta d’un vi envellit, és possible que contingui sediments, així que el més probable és que necessiti decantar-se. Si es tracta d’un vi que no té sediments, la millor forma de saber si un vi necessita ventilació és obrir l’ampolla i tastar: si notes que té aromes molt concentrades, “com a tancat”, i poc definides, llavors el normal serà decantar-ho. Les aromes a tancat són els d’humitat, lleuger sabor a suro (si és molt pronunciat, és que es tracta d’un defecte del vi) i l’olor de diari vell, a cuir humit, …

Si no saps identificar aquestes aromes, o no estàs segur, obre l’ampolla, prova una mica i deixa-la oberta 10 minuts. Passat aquest temps, tornar a provar-ho, veuràs si ha millorat en alguna cosa, i si és així, decanta el vi per airejar. Si no, només hauràs airejat la superfície, i el vi no haurà perdut gran cosa.